SEO Uyumlu Makale Nasıl Hazırlanır?

seo kurallarına uygun makale

SEO Uyumlu Makale Nasıl Hazırlanır?

SEO uyumlu makale hazırlamak web sitelerinin görünür olması için gerekli SEO kriterlerinden birisidir. SEO uyumlu makale bilgi vericidir, kullanıcıların isteklerine cevap verir ve okunabilirliği yüksektir. Tüm bunları sağlamak için bazı kuralları uygulamak, hem kullanıcılara iyi bir deneyim sunmak hem de Google açısından iyi puanlar alabilmek için gereklidir.


İyi Bir Anahtar Kelime Stratejisi Oluşturun

Öncelikle yazılacak makale ile ilgili anahtar kelime araştırması yapılmalıdır. Hangi konuyu yazıyorsunuz ve internet kullanıcılarının hangi kelimeleri arattığında makalenizin görünmesini istiyorsunuz? Bu sorunun cevabını verirken anahtar kelime planlayıcılardan yararlanarak analiz edebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken seçtiğiniz anahtar kelimenin aylık ortalama ne kadar arandığı ve rekabet oranıdır. Aylık aranma oranı yüksek kelimeleri seçmek hem çok fazla aratıldığı için iyi bir strateji olabilecekken, eğer yeni bir web siteniz var ve Google tarafından henüz tanınmıyorsanız rekabet oranı yüksek bir kelime olduğu için yanlış bir strateji de olabilmektedir. Bu noktada kararı doğru vermeniz gerekiyor. Siteniz çok fazla ziyaret alıyorsa rekabete girebilirim diyorsanız aranma oranı yüksek olan kelimeleri seçebilirsiniz. Ancak bu iddialı kelimelerde çıkabilme ihtimalinizi iyi değerlendirmelisiniz. Bu nedenle alternatif anahtar kelimeleri kullanmanız da faydalı olacaktır. Örneğin aylık aranma sayısı 1000 olan bir anahtar kelimeyi seçmek, aranma sayısı 100.000 olan bir anahtar kelimeyi seçmekten daha iyi olabilir. Araştırmanızı yapın, seçtiğiniz anahtar kelimelerde sadece aylık aranma sayısı değil, bu kelimelerde yazılmış makale sayısı da önemlidir. Bu nedenle sektörel araştırma ve rakip analizi yapmak çok önemlidir.

Başlık Seçimine Dikkat

Anahtar kelimenizi seçtiniz, artık makalenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Peki başlığınız ne olacak? Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki anahtar kelimenizin makale başlığınızda olması gerekmektedir. Ancak kısa bir başlık kullanmak sizi gerilerde bırakabilir. Bu nedenle daha önce hiç yazılmamış, içerisinde anahtar kelimenizin geçtiği uzun bir başlık (en az 4 – 5 kelime) kullanmanızı öneriyoruz. Tabii ki bu uzunluk konusunda aşırıya kaçılmamalı, bahsetmek istediğiniz farklı ama bağlantılı konular için alt başlıklar kullanılmalıdır.

SEO Uyumlu Makale Yazmak İçin Hazırız

Başlığımız ve anahtar kelime seçimlerimizi yaptıktan sonra SEO uyumlu makale yazmaya başlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken birçok husus var. Bunlar anahtar kelimelerimizin yoğunluğu, makalemizin uzunluğu, paragraf uzunlukları, kullandığımız alt başlıklar, okunabilirlik ve doyurucu bir makale yazabilmek ile alakalı konular. Ayrıca artık hemen hemen herkesin bildiği ve bu nedenle üzerinde çok durmayacağımız bir konu daha var: Özgünlük. Makalenizdeki hiç bir cümlenin bir yerden kopyalanmamış ve tamamen özgün olması gerektiğini zaten biliyorsunuz.

Ayrıca makalelerinizin içinde en az bir adet görsel kullanmanızı öneriyoruz. Dümdüz bir yazı sıkıcı görünecektir ve belki de site ziyaretçileri makalenizi okumadan sayfanızdan ayrılacaktır.

Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu birçok SEO uzmanı tarafından farklı farklı yorumlanmıştır. Google ise bu konuda net bir rakam vermemektedir. Açıkçası kullanılan anahtar kelimenin rekabet oranına göre de bu yoğunluk oranı değişebilmektedir. Örneğin çok fazla kullanılan ve rekabet oranı yüksek olan SEO kelimesi için anahtar kelime yoğunluğu hassas bir incelemeden geçeceği için ve spam algılanmamak için çok daha az olmalıdır. Bizim tavsiyemiz böyle kelimelerde anahtar kelime yoğunluğu en az %1 en fazla %2’dir. Ancak rekabet oranı düşük ve daha önce çok fazla bilgi verici makale yazılmamış olan bir konuda bu oranı çok fazla abartmadan yükseltebilir, %3 ya da %4’e kadar çıkarabilirsiniz.

Makale ve Paragrafların Uzunlukları

Yazdığımız makalenin tüm alt başlıkları ile birlikte toplam uzunluğu 300 kelimeden az olmaması gerekir. Google bir makale 300’den az kelime içeriyorsa bilgi verici değil diye algılamakta ve bu makalelere daha az değer vermektedir. Makalenizin sıkmadan okunabilmesi için paragrafları kullanmalısınız. Paragraflarınızın her biri ise 150 kelimeyi aşmamalı, okuyucuya akıcı bir görünüm sunmalısınız.

Alt Başlık Kullanımı

Makalenizde mutlaka en az bir alt başlık bulunmalıdır. Bu alt başlıklarınızın en az birinde yine anahtar kelimelerinizden birini geçirmeniz faydalı olacaktır. Başlık kullanımında dikkat etmeniz gereken bir husus da H başlıklarını kullanmaktır. Ana başlığınız H1 ‘dir. Sonraki başlıklar ise H2, H3 olarak devam etmektedir. Bu noktada H başlık kullanımına sıklık ve hiyerarşik yapı bakımından dikkat etmelisiniz.

Ayrıca her kullandığınız başlığın altında en fazla 300 kelime olmalı, eğer bu sayıyı aşıyorsanız yeni bir başlık atmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Makalenizin toplamı 300 civarıysa zaten alt başlıklarınız bu sayıyı aşmayacaktır. Ancak eğer 800 – 1000 kelime civarı bir makale hazırlıyorsanız en az üç alt başlık kullanıp her bir alt başlığın maksimum 250 – 300 (bu sayı 30 – 40 gibi daha az olup daha fazla alt başlık da kullanılabilir) kelimeden oluşacak şekilde oluşturulması gerekir. Bu makale üzerinden bir inceleme yapacak olursak şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz:



Eğer wordpress kullanıyorsanız tüm bu verileri analiz edebilen Yoast SEO eklentisini kurmanızı öneririz. Kelime sayınızdan, anahtar kelime yoğunluğuna, paragraf uzunluklarından, doğru başlık kullanımına kadar makalenizi analiz eden yardımcı bir eklentidir.

Makalenizin Akıcı ve Bilgi Bakımından Doyurucu Olması

SEO uyumlu makale yazmak demek yalnızca belli kurallara bağlı kalarak bir makale oluşturmak demek değildir. Tüm bu kuralları uyguladınız, artık Google için tüm kriterlere uygun yazılmış bir makaleniz var. Peki kullanıcılarınız makalenizi okuyacak mı?
SEO uyumlu makale yazarken en çok düşülen yanlışlardan birisi de yalnızca belli başlı kriterleri uygulamak ve arama motorları için makale oluşturmaktır. Ancak site ziyaretçilerinizin makalenizi okuması için makalenizin gerçekten bilgi verici olması ve doyurucu olması gerekmektedir. Aksi taktirde makalenizi yalnızca Google için yazmış olursunuz ve Google makalenizin okunmadığını farkedeceği için sıralamalarda yükselmeniz de mümkün olmayacaktır.
SEO uyumlu makale demek aynı zamanda ziyaretçilerin isteklerine cevap verebilmek demektir. Onların aradıkları bilgiye ulaşmalarını sağlamak demektir. Sayfanızın hit alabilmesi için yalnızca sayfanızın ziyaret edilmesi yeterli değildir. Google sayfaların ziyaretine önem vermekle beraber ziyaretçilerin o sayfada bulunma sürelerini de hesaplamakta ve bir içeriğin kalitesini ortalama sayfada kalma sürelerine bağlı olarak belirlemektedir. Bu nedenle şunlara dikkat etmelisiniz:

Makaleniz gerçekten isteklere ve sorulara cevap verici nitelikte olsun.
Akıcı bir dil kullanmaya ve yazım imla kurallarına uygun yazmaya özen gösterin.
Sıkıcılığı engellemek için resim, fotoğraf, video, infografik gibi görsel içeriklerden yararlanın.
Bu bölümde olduğu gibi maddeler halinde yazdığınız yazılar okunabilirlik açısından verimli olacaktır. Listelemeyi kullanın.
Doğru bilgi verdiğinizden emin olun.
Samimi olun, sırf Google için yazmak yerine ziyaretçileriniz için yazın. Onları misafir gibi düşünün ve en iyi deneyimi sunmak için aynı misafirlerinizi ağırlar gibi davranın.
En önemlisi ise özgün ve yaratıcı olun, daha önceden kurulmuş cümlelerle kopya içerikler sunmayın.



    Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    SEO Kriterlerine Uyumlu Bir Web Sitesi Nasıl Olmalıdır?